Изкупуването на F1 от Liberty Media вероятно ще доведе до още по-големи печалби

Говоренето за продажба се е разпалило толкова дълго, че някои смятаха, че никога няма да се случи, но всичко се промени в сряда вечерта, когато американският конгломерат “Либърти Медия” обяви поглъщането на Delta Topco, базирано в Джърси. Бърни Екълстоун е движещата сила зад спорта през последните четири десетилетия, а 85-годишният изпълнителен директор на F1 ще остане на мястото на шофьора най-малко през следващите три години. Тя дава спор за приемственост, тъй като Liberty носи голяма промяна. Chase Carey ще диша нов живот във Формула 1 след като Бърни Екълстоун пренебрегва | Paul Weaver Прочети повече

Бляскавият световен цирк на F1 се намира в Лондон и не успя да плава няколко пъти. За разлика от това, седалището на Liberty се намира в сънливия град Енгълууд, Колорадо.Кабелната телевизия и медиен гигант са регистрирани на Nasdaq и са притежавани от милиардера Джон Малоун, по прякор Дарт Вейдър, заради безмилостния си стил. В годината до 31 декември 2015 г. Liberty направи $ 248 млн. печалба от приходи от $ 4.8 млрд. Нейните имена за спортни състезания досега са били ограничени до телевизионния канал Eurosport и бейзболния отбор на Атланта Брейвс. Фирмата не е добре известна в Европа, но е и силен играч в развлекателния свят. Liberty държи 34% от акциите на промоутъра Live Nation, който на свой ред притежава Ticketmaster. Дружествената сестра Liberty Global, която също е мажоритарна собственост на Malone, притежава Virgin Media плюс телевизионната компания зад Midsomer Murders и The only way е Essex и 10% от ITV.Също така има дял в електрическата серия състезания на Formula E, заедно с Discovery Communications. Малоун притежава 29% от правата на глас в Discovery, която е родителската група на Eurosport. F1 е една от най-големите единични инвестиции на Liberty и, при условие че сделката получи регулаторно разрешение, ще завърши с 35,3 %, като Malone лично притежава 3,1%. Друг 1% ще бъде в ръцете на главния изпълнителен директор на Liberty, Грег Мафии, а 24,7% са задържани от предишния контролиращ собственик, частната инвестиционна компания CVC.

Покупката се захранва с повече от 1 милиард долара в брой заедно с плащане в акции на Liberty и $ 351 млн. дълг. Liberty също така поема съществуващия 4 млрд. Долара в банков дълг, което означава, че Delta Topco има обща стойност от 8 млрд. Долара.Той е с висок октан и има достатъчно основания за това.

F1 има три основни потока приходи. От началото до края на декември 2015 г. 250 млн. Долара идват от продажбата на рекламата по протежение на всяка от 19-те състезания и спонсорството на поредицата. Партньорите на F1 включват услугата за доставка на колети DHL и Heineken, които са се регистрирали през юни и ще предават приблизително 40 млн. Долара годишно. Как работят финансите на F1 Има други два основни източника на приходите на F1 – таксите от вериги, в които се провеждат състезания и права за излъчване. Всеки от тях донесе приблизително една и съща сума, а през миналата година достигна общо $ 1.2 млрд. Заедно с 339.4 млн. Долара от други източници, Delta Topco реализира общи приходи в размер на $ 1.7 млрд. През 2015 г. – при базисни печалби от $ 464 м.През последното десетилетие, когато CVC държи клавишите F1, е реализирала нетна печалба от $ 3.5 млрд. И има добре омалована формула. F1 не притежава никакви песни или отбори, така че разходите да се държат под строг контрол , Компанията има само 356 служители, а най-голямата единична цена е плащането на 63% от брутните печалби на отборите като награда. През петте години до 2015 г. наградата за пари изплати близо 30% до малко над 900 млн. Долара, дължащи се на бум на интерес във Формула 1. Това е огромна сума, но не е единственият трик под капака на F1. Еклестън популяризира Формула 1 до развиващите се пазари като Сингапур и Бахрейн, които гледат на състезанията така, че да увеличат глобалния си статут или карам туризма през 400-метровите телевизионни зрители на спорта.Ограниченият брой карета в календара на Формула 1 е задействал надпреварата в надпреварата в надпреварата във въоръжаването в размер, който страните са готови да похарчат, за да получат надпревара с най-високи такси за хостинг, достигащи близо 80 милиона долара годишно. ключовите договори съдържат клауза за ескалатор, която увеличава платената сума с 10% годишно. Само 10% до 20% от тях трябва да се подновяват ежегодно, тъй като те имат средна продължителност от около пет години. Той дава на F1 договорени приходи от $ 9.3bn до 2026, което го прави много различен от други спортове, защото финансовото му представяне не е свързано с събитията на пистата. Ф1: Нико Розберг спечели италианската Гран При – както се случи Прочетете повече

И CVC е най-големият победител.Тъй като инвестира във Формула 1 през 2006 г., CVC е извадил 4,4 млрд. Долара от дивиденти и продажба на дялове в “Делта Топо”. Процентно, 38,1% от капитала на CVC ще му дадат сума в размер на 1,7 млрд. Долара. което е 532% възвращаемост от 965.6 млн. долара, които CVC инвестира през 2006 г., поставяйки F1 на позиция “полюс”, за да бъде най-печелившата си инвестиция. За разлика от това, CVC реализира възвращаемост от 314% нейната инвестиция в игралната компания William Hill и 292% от борсовия посредник Collins Stewart. Въпреки че най-голямата й възвращаемост се смята за 831% от продажбите на испански болничен бизнес през 2005 г., но тя само връща 222 млн. Евро в брой. CVC не може да си позволи да си вземе ръце но въпреки това, тъй като продажбата на Liberty е все още далеч от финалната линия.Може би най-голямото препятствие е, че FIA има 1% дял в Delta Topco, който CVC е предоставил през 2013 г. ФИА плати малко над $ 458,000 за залога, който сега е на стойност $ 44 млн. И според споразумението за прехвърляне на акции, да бъдат внесени, когато CVC продаде своите акции.

За да бъде извършена продажбата, е необходимо съгласието на ФИА и Европейската комисия. ФИА трябва да реши дали Liberty е “подходящ и подходящ” собственик на Формула 1, но ЕК може да сметне, че е в конфликт поради финансовия си интерес от продажбата. Подобно на всяко добро състезание във Формула 1 може да има и последна минута обрат.

Rate this post